Communiceren kun je leren

Als je schoenen draagt met veters, dan kun je leren om die veters te strikken, zodat je schoenen lekker zitten bij het lopen. Zo heb je ook een lichaam en een taal tot je beschikking, zodat je als mens goed kunt functioneren. Met je lichaamshouding kun je je woorden ondersteunen en met je woorden kun je je lichaamshouding ondersteunen. Want je wilt iets zijn, je wilt iets doen om jezelf en je ideeën te manifesteren. Voor jezelf, maar vooral ten dienste van anderen.

Het geheel heet communiceren met je omgeving. Is dat een mens? Zoja, dan wil je iets aanhoren van die ander, je kunt dan luisteren, of je kunt zelf iets zeggen, waarbij ’t dan de bedoeling is dat die ánder luistert. Maar luistert die ander ook echt, en kun je zelf wel goed luisteren om iets van die ander goed te begrijpen? En zelf wil je ook door die ander goed begrepen worden.

We spreken als Nederlanders onder elkaar allemaal Nederlands, maar we kunnen totaal verschillende ervaringen en ideeën van diezelfde woorden hebben. Dat maakt dat we totaal langs elkaar heen kunnen praten/leven, zonder dat we ’t in de gaten hoeven te hebben. En ook emoties, kennis en ervaring kunnen een rol spelen in onze woordkeus.

En, zoals je inmiddels hebt begrepen, we hebben ’t nog steeds over Communicatie. En net zoals je de veters van je schoenen kunt strikken, zo kun je ook leren om goed en effectief te communiceren, zowel met jezelf, met anderen en met je omgeving; met daarin medemensen, ruimte, langschap, andere levende wezens, musea, architectuur, gepopulariseerde wetenschap, filosofie,  etc. En hoe beter je dit kunt, hoe meer voel je je voldaan en ’t gevoel hebt dat je contact hebt met alles om je heen en een saamhorigheidsgevoel hebt ontwikkeld. En heb je beter contact met schoonheid, met kennis en inzicht en dat je meer eigen-wijsheid tot je beschikking krijgt.

Van bewustzijn naar Bewust-Zijn!

Hier in Dordrecht worden regelmatig Workshops Communicatie gehouden. Een deelname- plek is altijd te reserveren.

© Kees in ’t Veld                                          o O o

Op deze website is ook een Gastenboek, waar je direct per bladzijde je eventuele reactie kunt intypen; klik dan daaronder aan: “Een reactie plaatsen”. Alleen vraagt de provider later nog aan ons Adviesbureau of er goedkeuring aan gegeven kan worden voor de échte daadwerkelijke plaatsing. En da’s heel streng, kan ik u verzekeren.

Wijz.A.17/8-2017 .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *