ECOLOGIE in Dubbeldam

ECO = Samenhang (Grieks)

D.w.z. dat alles met alles te maken heeft. En welke samenhangen zie je zelf??

En zie je die samenhangen op grond van eigen waarneming, of heb je een bepaalde samenhang zomaar verzonnen of heb je die samenhang verzonnen uit een bepaald vertrekpunt vanuit jezelf of vanuit een persoonlijke eigen-ervaring “bewust of onbewust”. Of een samenhang aangenomen vanuit een boek (neergeschreven ervaringen van een ander).

De Klimop bloeit zo ongeveer in September. Dan zijn er een aantal insecten, zoals Vlinders, Bijen, Hommels Wespen en Kevers op de bloemen te vinden, zich te goed doend aan de nectar. AardHommels hebben vaak hun onderkomen in verlaten Muizen- of Mollengangen.  En bedenk, dat Bijen, Hommels, Wespen en Dazen pas steken of bijten, als ze direct bedreigd worden in hun territorium of direct lichamelijk, door in paniek reagerende mensen bij het zien van bijvoorbeeld een Wesp.

Schrijver dezes laat de Wespen, Bijen en Dazen eenvoudig op armen, benen en gezicht lopen (en hij zegt “Hallo”). Want deze dieren zijn ook nieuwsgierig, en komen af op bepaalde geuren en Saamhorigheids-ENERGIEËN. En deze dieren hebben óók een Lichaams-Bewustzijn, net als álle levende wezens en dus ook mensen. En niets dat leeft, wil er dood. Ondanks dat er tóch zoiets als dood bestaat, vooral door dat eten-en-gegeten-worden, wil iets dat leeft niet dood zijn. Wonderlijk allemaal, vind u niet?

De insecten komen van elders, want waar de Klimop ook op de grond groeit, staan niet of nauwelijks wilde planten of kruiden, omdat de Klimop die niet duldt; en zijn er dan op zo’n plek dus ook weinig of geen insecten waar te nemen.

Natuur-excursies (IVN) zoals Insecten-excursies worden ‘s zomers gehouden in gebieden mét Wilde Planten en Kruiden; want dáár kun je de insecten vinden in diverse stadia van ontwikkeling. Een hoogstaande Ecologische Waarde dus in zo’n gebied. En het is het BBF opgevallen, dat er in deze Insecten-excursiegebieden de Klimop volledig ontbreekt, zowel op de grond als in de bomen; juist dáárom een hoogstaande Ecologische Waarde, zou je dan als BBFer kunnen concluderen.

Waar de Klimop ‘s winters groeit in bomen, zoals in sommige parken, dan zijn er tussen de hechtwortels van de Klimop op de boomstam overwinterende Pissenbedden en zwarte kevertjes waargenomen door het BBF. Maar er zijn voor deze dieren natuurlijk ook heel veel andere mogelijkheden om te overwinteren. Onder stenen bijvoorbeeld of de vele takken op de grond, of de schorsen van bepaalde bomen, enzovoort. Of bijvoorbeeld in het speciaal aangelegde Insecten-Hotel in het Overkampark.

Normaal worden de uitgebloeide planten dor boven de grond, vallen om, of verdwijnen eenvoudig. Maar juist net boven de grond in de resten harde plantenstengels, boren de insecten een gaatje en kruipen in de holle stengel om te overwinteren. Maar helaas is er meestal nog een keer laat in de herfst gemaaid of geklepeld; want de “gewone” mens houdt niet van uitgebloeide en dorre overeind staande plantenresten. De woonomgeving moet netjes en glad de winter in; “winterklaar gemaakt” zogezegd. Wat in de ogen van het BBF om ecologische reden een “gruwel” genoemd kan worden.

Hier opgemerkt dient nog te worden, dat vóór de Nederlands Hervormde Kerk aan de Dubbelsteynlaan in Dubbeldam, tussen rijweg en voetpad een lange ecologische strook is te zien, die al jaren een natuurlijke aanblik geeft; wilde planten en kruiden. Die volgens het BBF ‘s zomers prachtig staan te bloeien (insecten?). Natuurlijk ooit eens ingezaaid, er staan ook kleine zonnebloemen. Soms rijden onkruid-onbewuste automobilisten er toch dwars door heen met hun auto; want het is toch maar onkruid. Maar bedenk dat voor het leven op deze aarde de biodiversiteit letterlijk van levensbelang is.

Volgens het BBF dient er een bewustzijns-omslag plaats te vinden binnen de Homo Sapiëns. Deze Dubbeldamse kerk laat hier “met Gods-Schepping” een prachtig initiatief zien, zomaar langs de openbare weg. Doch omwonenden bellen de gemeente dat ’t gemaaid moet worden, omdat ’t al weer zo lang is en ’t mag niet omvallen en op de rijweg terechtkomen; dus zie je dat bij (bijna) “volle bloei” het weer eens omgemaaid wordt.

Het Overkamppark wordt ook regelmatig kapot gemaaid in een paar uur tijd. Bloeiende wilde planten met veel insecten (in Nederland is 70% van de insecten uitgestorven); maar het is net of al die insecten dan in ’t Overkappark zitten op de bloeiende wilde planten. De bloeiende wilde planten hebben nog geen zaadjes gevormd, terwijl de aanwezige insecten de nectar eten (wederzijds voordeel) en ze gelijk de bloemen “bestuiven” zoals dat heet, en kunnen de planten-zaadjes gevormd worden. En dan komt op datzelfde moment zo’n Helse-Machine, in opdracht vanuit volslagen Onwetendheid van de Gemeente, alles kapot-maaien. In September 2017 heeft het Bomen Bevrijdings Front (BBF) een Wespennest in het Overkamppark geadopteerd; elke dag werden de Wespen met druppeltjes Honing op de gevallen herfstbladeren gevoerd. En na twee dagen zaten de Wespen al te wachten, na een begroeting, zoals even rond ’t hoofd vliegen van de persoon die de Honingdruppels gaat geven.

Nogmaals, hoe zou je dit dan moeten doen, die Bewustzijns-omslag, wég van het “onkruid-ongedierte” bewustzijn, en naar een Eenheids-Bewust-Zijn? Dus naar een Plant-Dier-Aarde Bewust-Zijn als Mens zijnde ???                

Via ’t basis-onderwijs worden al initiatieven in deze richting ontplooit; en hopelijk “nog op tijd”.

 © Kees in ’t Veld  (wijz.A.21/3-2015 . wijz.B.30/7-2016 . wijz.C.3/2-2018)                                                                      

                                                                     o O o

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *