(Kort) : Komen ze wel of komen ze niet? SinterKlaas en Zwarte Piet

Dit was enige tijd de vraag, zo eind 2014.

Maar ze kwamen dus wel, weten we nu.

Het fenomeen van Sinterklaas en Zwarte Piet. Een Culturele overlevering hier in Nederland.

De Heilig Verklaarde Bisschop Nicolaes woonde en leefde in Myra. Hij heeft dus echt bestaan.

Als kind werd ik hiermee geconfronteerd op de Lagere School, met de Sint en Zwarte Piet.

Sinterklaas en Zwarte Piet zag je het schoolplein opkomen, waarbij Zwarte Piet een volle zak op z’n rug had en altijd zwaaide met zijn roe, een samengebonden takkenbosje. En uit de zak begon hij in de klas snoepgoed te strooien, dat de graaicultuur in je wakkermaakte als kind. En waar sommigen/velen nu in onze samenleving nog steeds mee behept zijn; of je zou ’t eufemistisch en metaforisch ook de Ratrace kunnen noemen.

In het grote boek las Sint soms een waarschuwing voor, maar hij benadrukte altijd wat elk kind goed had gedaan. Dus niks “de roe” en niks mee naar Spanje, het werd altijd feest.

Waarom was Zwartepiet zwart?

Omdat ie ’s nachts met het Schimmelpaard en Sinterklaas erop over de daken reed en door elke schoorsteen kroop (want dan waren de open haarden uit), om cadeautjes in de schoenen van de kinderen te stoppen en de wortels voor het paard mee te nemen. Weer terug op het dak sloeg hij zich af, maar z’n gezicht bleef zwart vanwege het roet die in de schoorsteen zat.

De diepere en symbolische betekenis van Sinterklaas en Zwarte Piet

Een soort sprookje te vergelijken met Roodkapje, Sneeuwwitje en de 7 dwergen, Assepoester, De kat met de 7 mijlslaarzen.

De spiritueel ingestelde mensen onder ons kunnen hier meerdere symbolen in zien. Allereerst de Numerologie. En vervolgens de dierlijke aspecten in de mens. En natuurlijk het principe van het Goed & Kwaad. Goed is goed en Kwaad is slecht. Maar wat is dat dan??? Dat verschilt per cultuur en per tijdsgewricht. Hele bibliotheken vol geschreven.

In spirituele kringen heeft men ’t over ’t Yin-Yang principe, die cirkel met het witte en zwarte visje. En vooral werken aan je Positief Karma om een eventueel Negatief Karma te vermijden of op te heffen.

Metaforisch geduid en wat gefantaseerd: Het Hoger-Zelf en het Lager-Zelf.

Sinterklaas symboliseert het Hoger-Zelf en Zwarte Piet symboliseert het Lager-Zelf. En beiden zijn onderweg. Waarvoor? Om jezelf te verbeteren.

Zwarte Piet als discriminatie van bruine mensen?

Nee, Evolutionair gezien: mensen hoe dichter bij de Evenaar, hoe donkerder de huid en hoe Noordelijker, dan wordt de huid steeds lichter. Meer niet.

Pfff, in 400 woorden.

© Kees in ’t Veld                               wijz.1/10-2016 o O o

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *